Octubre: gastronomia i cultura

 La gastronomia com a cultura del territori.

 

Des del meu punt de vista,  la gastronomia és part de la cultura del nostre país. Si hem de celebrar algun esdeveniment sempre ho fem al voltant d’una taula. Sigui una gran celebració o una petita conquesta. Posem la millor vaixella, les estovalles de festa o simplement una bona brasa a la barbacoa…. Sigui com sigui, som gent que gaudim d’un bon àpat. I ens encanta trobar la qualitat al plat i el sabor a la boca.

 

Codonys, carbassa, nous i castanyes.

 

Això si, a cada època els seus productes. Així assegurem que els aliments són de bona qualitat i que el producte ha estat creat i comercialitzat en el seu moment òptim. I si és un producte  de proximitat, millor que millor! Contribuint a generar menys impacte ambiental amb la reducció de quilometratge durant el seu  transport. I a més a més, i molt important, ajudem a la gent del territori. Ja siguin productors de fruites, verdures, oli … o carn, com nosaltres, amb els nostres xais i vedells. Majoritàriament, som petites explotacions familiars, que creiem en una manera de fer concreta que ofereixi un producte de qualitat als nostres consumidors i amb la nostra família, aportar vida al territori.

 

Comprant producte de proximitat ajudem el territori.

 

Bolets, codonys…i cap els fogons.

la tardor, hi ha molts productes de temporada. Alguns d’ells, molt coneguts i altres no tant. Potser el producte estrella, és el bolet. Com, no? Som molts els que un cop acomiadat l’estiu, frissem per veure despuntar el dia i calçar-nos les bótes per sortir a buscar bolets. És trobar-ne un i no poder aixecar el cap de terra durant hores…clar que llavors la feina és a casa, però un cop al plat, la feina a valgut la pena. De totes maneres, aquest any, de moment no ha estat una temporada boletaire gaire bona, doncs l’estiu ha estat molt sec i per tant, han estat pocs els bolets que hem trobat. Però no es pot perdre l’esperança, possiblement les pluges d’aquests últims dies en faran sortir de nous. Aprofito, per recordar-vos, que quan es va al bosc, cal respectar-lo. No només la vegetació i evitar  abandonar-hi deixalles, també és molt important que si trobeu filat de bestiar el deixeu tal com està, i que si hi ha animals pasturant no se’l molesti. Tampoc s’han d’aparcar els cotxes en mig de camins i menys al mig dels camps, doncs estan conreats de menjar pel bestiar.

 

Rovelló, llenega i fredolic.

 

I què me’n dieu dels codonys? Que no sabeu de què us parlo? Aah…potser els coneixeu per “membrillo”. Què, ara si, oi? Ara ja sabeu de què us parlo, cert?

Doncs els codonys, que us en he de dir…em tenen el cor robat…aquella pell lleugerament vellutada, aquella olor dolça….però no us penseu que en faci codonyat, …no, no, no…a casa en fem all i oli. Si, tal com ho sentiu, all i oli de codony. És una recepta típica de poblacions de muntanya.  La recepta, sempre parteix de la mateixa base clar que cada casa hi fa alguna variació; hi ha qui hi posa ou, hi ha qui hi posa un tros de pa sec sucat amb moscatell….però en definitiva, la base és all, oli i codonys.  Normalment es menja untant-lo en una llesca de pa torrat o amb tall cuit a la brasa. La combinació del dolç d’aquesta fruita i la intensitat de l’all és deliciosa. Vaja, una gormanderia que us animo a tastar si mai en teniu oportunitat.

 

All i oli de codony.

L’all i oli de codony…una gormanderia deliciosa.

 

Abans de la castanyada, toca anar a fira.

I ara que s’acosta  la castanyada, està clar quin és el producte estrella. La castanya! I  la carbassa  la invitada indiscutible de totes les cases on es celebra el Halloween i que més enllà de menjar-se-la, com bé deveu saber, la idea és retallar-la tot dibuixant-li una cara i encenent una espelma al seu interior.

 

Però a la Vall de Lord, les carbasses són especialment importants per la Fira dels Ous d’Euga que té lloc aquesta cap de setmana  a St. Llorenç de Morunys. I és que  els “Ous d’Euga”, no són res més sinó carbasses! Jacint Verdaguer els anomenà així en la seva llegenda dels Tres Savis Prudents dels Piteus, on uns hostalers enreden els Savis Piteus dient-los que allò gros i taronja que per primera vegada veuen, és un Ou d’Euga, en comptes d’una carbassa; quina barra aquests hostalers …

 

El tres Savis Prudents dels Piteus.

 

És d’aquesta llegenda tant arrelada a la vall, perquè “Piteus”, és el gentilici dels habitants de Sant Llorenç de Morunys, d’on sorgeix aquesta fira de tardor on la carbassa n’és la protagonista i en la que s’organitzen varis actes en relació a aquest aliment.

Els Ous d’Euga, són les carbasses.

 

Ja veieu que la tardor ofereix un ampli ventall de productes gastronomics. I és que tenim una cultura gastronòmica de cinc estrelles! I un territori amb uns productes boníssims. Perquè més enllà dels que he anomenat, a la vall també hi trobareu; conserves, formatges, pomes de muntanya…i molt més.

 

Si veniu a Cal Calot us trobareu en un territori amb cultura i gastronomia pròpia, que val la pena explorar.