PETITA EXCURSIÓ: No tots els forns són de pa.

Si sou dels que us fa mandra calçar-vos les bótes i fer una llarga caminada  muntanya amunt, us animo a fer aquesta passejadeta. És ideal per estirar les cames en aquelles hores del dia que sembla que passen lentes. Apta per a totes les edats. Quan arribeu a destí, coneixereu una mica més d’història d’aquesta terra, descobrireu uns dels antics forns de guix que hi ha escampats per la vall.

 

Aquests forns, daten dels segles  XVII-XIX . Veureu que se’n poden observar quatre. Bé, el que queda d’ells, perquè amb el seu abandó i el pas del temps, ja queda ben poca cosa de la seva edificació, però us en podreu fer una idea i potser trobareu alguna pedra de guix perduda entre la vegetació.

A més, la petita excursió que haureu fet, us haurà ofert unes vistes de la vall fantàstiques; el pantà de la Llosa del Cavall al fons, el campanar del Santuari de Lord traient el cap entre muntanyes, el Mirador del Codó reposant imponent, la Serra del Port del Comte protegint la vall,  una panoràmica de Sant Llorenç de Morunys …

 

 

Arribar-hi és molt fàcil. Des de la casa, només cal que agafeu la pista forestal, que dona accés a la carretera. Quan hagueu recorregut uns 900 metres (uns 10 minuts aprox.) , trobareu un indicador a mà esquerra senyalitzant la ubicació dels forns. Poc després d’agafar aquest corriol, en surt un altre a mà esquerra. Si el seguiu,  arribareu a un dels forns. Potser el que es conserva més bé.

Tornant a agafar el corriol principal, en 2 o 3 minutets arribareu el Torrent de la Barata on gairebé als seus peus, trobareu un altre dels forns. De passada podreu aprofitar per refrescar-vos a les aigües del torrent.

Bé, us he indicat on es troben dos del quatre forns, els altres dos us ho deixo per vosaltres. A veure si sou prou aventurers per trobar-los entre la vegetació de la zona!

 

ANTIGAMENT:

Aquí a la vall i especialment el municipi de Guixers, hi ha hagut aquestes  petites explotacions de jaciments de guix des de l’Edat Mitjana. De fet, d’aquí prové el nom d’aquest municipi.

Aquest guix, s’utilitzava per fer parets, envans, baranes, elements decoratius….els artesans que el treballaven, havien adquirit una gran varietat de tècniques de treball.

Actualment, encara hi ha habitatges de la vall, així com edificacions públiques i religioses, en els que encara hi llueixen elements decoratius fets d’aquest material i amb centenars d’anys d’història.

 

EN VOLEU SABER?

Si voleu saber encara més coses d’aquests antics forns  i el seu ús en la història de la vall, us recomano que visiteu el Centre d’interpretació de la Vall. Es troba a Sant Llorenç de Morunys i entre altres coses, podreu veureu alguns elements decoratius fets d’aquest guix i amb la destresa dels antics artesans que el treballaven.